Církev žije! Mnoho lidí si myslí, že církev je uzavřená společnost, která se schází v barokním, zlatem přetékajícím kostele a nikoho k sobě nepustí.

Jsi dokonalý?!?

10. 8. 2007 1:24

Řekněte, kdo z vás někdy nezatoužil být dokonalý? No dobře, když ne dokonalý, tak aspoň trošku lepší. Trošku hezčí, chytřejší, mít jinčí vlasy, pár kilo víc či míň? Kdo nechtěl být někdy někým jiným?


Holky, upřímně, ruku na srdce. Kolikrát jste stály u zrcadla a přemýšlely, co s tím:-)  Hele, jen se kluci moc nesmějte! Vy na tom nejste o moc líp:-). I na vás se z obrazovek usmívají Pittové a Bloomové, kteří vám jistě nahlodávaj vaši pověstnou ješitnost…:-) 

Neříkali jste si někdy, že ten, co stojí vedle, je daleko lepší? Že on určitě zaujme a vyhraje, kdežto já, já na to nemám? Nepřáli jste si mít mozek toho kluka z druhý lavice, který v matice neplave, kdežto já se den co den jen ztrapňuju u tabule? Nechtěli jste být prostě lepší? Takoví, abyste vzbudili obdiv? Aby se ozvalo to pochvalné „ach“, když procházíte kolem. Abyste každému pomohli, byli oblíbení, pokládáni za nejlepší baviče, líbili se???

Každý člověk má plno přání. Každý má svůj tajný sen. Ať už, že jednou obletí svět, podívá se do Tibetu, postaví nemocnici pro chudé lidi, stane se známým kytaristou, nebo jen, že se vdá za toho kluka od vedle (to je u holek:-))... Každé srdce skrývá plno plánu. A hlavně srdce mladých lidí. Mladý člověk, to je továrna na sny, ideály a nápady… Mladý člověk, to je nepřeberná studnice pokladů. Mladý člověk, to je naděje…A mladý člověk také touží být po tom být bez chyby- být dokonalý.

Papež Jan Pavel II říkal: „Vy jste naděje světa, vy jste moje naděje“. Toto poselství směřoval právě mladým. Vždycky, když to slyším, zamrazí mně v zádech. My, že jsme naděje? Já, že jsem naděje? Ale vždyť na to nemám!!! Já sama nic nezmůžu a navíc nejsem dokonalá, nejsem na to moc dobrá…Stačí se na mě podívat!

Pozor! Teď by měla začít houkat kontrolka! Máme tu totiž problém! Zásadní problém! Předsudky a podceňování. Však to jistě znáš. Máš něco udělat, ale najednou máš pocit, že na to nemáš, že pro to nejsi dost dobrý. Pocit, že každý se pro to hodí líp než ty a že na tebe se budou jen blbě koukat…

Víš, tenhle dojem já dobře znám. I já jsem si tolikrát říkala, jaký by to bylo, kdybych byla jiná. Kdybych vypadala jinak, nebo kdybych byla lepší ve škole… Od tohohle "kdyby" jsem ale postupně přešla do fáze "až". Až jednou, až skončím základku, až za týden, až odmaturuju, až mi začnou prázdniny… Až se vyřeší tohle a tohle, pak začnu žít!!!

Ono to je ale nebezpečný. Víš, takhle postupně přestaneš žít. Začneš se jen vnořovat do svých snů a plánů. Vytvoříš si jiný svět. Svět, ve kterém sice hraješ hlavní roli, ale při tom to nejsi ty. Ten člověk, je někdo úplně jiný. Někdo, kdo nemá chyby. Jenže ten někdo neexistuje!

Svatá Terezka z Liseux napsala: „Dokonalost záleží v tom, abychom plnili jeho vůli, abychom byli tím, čím On nás chce mít…“ Já jsem si tohle uvědomila celkem nedávno. Skutečná dokonalost není v tom, za co se pokládám, ale ve snaze plnit Boží vůli. Je to v tom, být tím, čím mě chce Bůh mít. Dokonalá můžu být i v úplném obyčejném životě…

Víš, já věřím, že Bůh má s každým z nás plán (jo i s Tebou!). Ale  nenutí nám ho, jen nabízí. Někdy se ty jeho plány zdají strašně šílený. Až si říkáš, že to přece Bůh chtít nemůže... Jenže Bůh chce po nás bláznivý věci. On nám totiž chce ukázat, že jsme daleko lepší než si myslíme, že může dělat zázraky skrze naše ruce!

Než to zakončím, tak ještě jedna citave:) Terezka Zukic (jedna řádová sestřička, která má strašně ráda skateboardy:-)) napsala: „Je to krásné, že ty existuješ. Zdobíš tento svět, protože svět by byl ochuzen, kdybys tu právě ty nebyl. Ty máš právo na život, na pocity, na radosti, úspěchy i porážky. Nejsi méněcennější proto, že se ti nepodařilo dosáhnout všeho, co od tebe ostatní očekávali, nebo proto, že ostatní tvoji cestu nechápou. Důležité je, abys naslouchal svému svědomí, byl bdělý a žil tak, abys na konci života mohl říci: "Žil jsem a tím jsem také druhým umožnil žít."“

Přeju Ti, abys našel sám sebe… Abys objevil, že můžeš být šťastný, i když třeba nejsi (podle sebe) dokonalý…

Zobrazeno 1321×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio