Církev žije! Mnoho lidí si myslí, že církev je uzavřená společnost, která se schází v barokním, zlatem přetékajícím kostele a nikoho k sobě nepustí.

Vlastní názor = náboženský fanatismus?

21. 11. 2007 10:57
             Vlastní názor = náboženský fanatismus?

Tak pod tímto nadpisem se může skrývat opravdu cokoli, že? Ale žádný strach, nebude se jednat o politice a politickém přesvědčení. Blog se bude týkat užítí tohoto slova v určitém kontextu.

K tomuto blogu mě dohnal magazín Mladé fronty Dnes, magazín, ve kterém jsem se dočetl mnohé zajímavé věci. Mimo jiné tam ale byl článek o prvním muzeu kreacionismu na světě. Toto muzeum se oficiálně jmenuje „Muzeum stvoření“ a je v americkém měste Petersburg u Cincinnati.

Co je to kreacionismus? Dle encyklopedie otevřené encyklopedie Wikipedie je kreacionismus v širším slova smyslu přesvědčení, že vesmír, svět a vše živé bylo stvořeno Bohem. Ještě existuje „striktní kreacionismus“ užívaný pro nábožensky motivované odmítání teorie evoluce.

„Muzeum stvoření“ které například ukazuje hrající si malé děti vedle poklidného Tyranosaura Rexe se podle mě řadí k takzvanému „striktnímu kreacionismu.“ O těchto striktních kreacionistech si můžeme myslet, že jsou třeba neškodní blázni, redaktorka magazínu Mladé fronty Dnes je označila za náboženské fanatiky. No, dobře, dá se říci, že možná téměř fanaticky obhajují svůj názor. To mě neurazilo, na mé tváři se objevil lehký úsměv nad takovým lehkovážným užitím tvdého slova fanatismus.

Jak jsem četl výtvarně velmi zajímavý článek, má tvář se začala kabonit. Zjistil jsem, že autorka článku zde píše notičku i o lidech, kteří věří, že nějaká evoluce proběhla, ale že byla řízena Bohem. A tyto lidi také prohlásila za náboženské fanatiky! Mezi ně patřím i já.

Nikdy jsem neměl problém uznat teorii evoluce, ale časem jsem zkoumáním evolučních tvrzeních došel k závěru, že ne vše má tak pevný základ, jak by si její zastánci přáli. Jak to, že ateističtí vědci (nebo až dokonce agnostičtí) jsou opravdu schopni se domnívat, že vesmír vznikl z nekonečně malého bodu o velké hustotě (kde se asi vzal a kde ten bod byl?), a že život vznikl náhodou nějakou určitou, dosud neznámou chemickou reakcí, a nepřijde jim to jako vzdušný zámek? Jak někdo rozumně uvažující (to jest bez předsudků), muže odsoudit myšlenku, že svět byl stvořen?

Abych nezabředl do nějakých svých teorií, budu už končit. Při hledání argumentů pro tento blog jsem hledal na internetu různé názory a našel mezi nimi i cosi nazvané teistická evoluce. Ale ani s jejími tvzeními jsem se zcela neztotožnil... A protože jsem na internetu nenašel odkaz na článek Mladé fronty Dnes, o kterém zde píši, dal jsem sem odkazy na kreacionisty, ať víte, o čem mluvím, mluvím-li o nich a jejich „muzeu“. Tak si o nich můžete udělat sami svůj vlastní obrázek. A jak vidíte evoluci vy? Jste „fanatiky“ jako já? A jak vidíte užití slova náboženský fanatismus?

http://www.katyd.cz/index.php?cmd=page&type=11&article=5309

http://cs.christiantoday.com/article/muzeum-stvoreni-v-cincinnati-prekonalo-planovany-pocet-navstevniku-o-pul-roku-driv/9350.htm

Zobrazeno 1896×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio